Provide Solutions, Not Services!

Comercial: Luni-Vineri 09:00 - 18:00     031 420 22 70     Tehnic: 24/7 (e-mail)

Ce este o aplicație web ?

Aplicațiile web sunt programe web-based, executate într-un browser web și implementate folosind tehnologii precum: PHP, ASP, PEARL, PYTHON, HTML, CSS, JAVASCRIPT, etc. Popularitatea acestora se află într-un trend ascendent, tot mai mulți utilizatori îndreptându-se spre acest tip de aplicații datorită avantajelor pe care le oferă comparativ cu programele clasice (instalate și rulate).
Avantaje

Sunt independente de sistemul de operare. Pot fi rulate aproape de pe orice sistem de operare prin intermediul unui browser web.
Nu necesită instalare, fiind necesară doar existența unui browser web.
Actualizări / upgrade foarte usor de făcut. Practic modificarile se fac într-un singur loc (pe server), ele propagându-se automat către toți utilizatorii, nemaifiind necesară instalarea/reinstalarea aplicației pe computerul acestora.
În cazul aplicațiilor client-server clasice interfața cu utilizatorul este asigurată prin intermediul unui program client instalat pe computerul fiecarui utilizator. Un upgrade la codul server de obicei presupune și un upgrade la codul de client, caz în care este necesară reinstalarea aplicației client pe fiecare computer utilizator.
 
Backup-ul este foarte simplu de realizat, datele fiind stocate centralizat.
Pot fi rulate de pe orice computer care dispune de un browser web. Practic poate fi accesată din orice punct de pe glob.
De regulă marea majoritate a prelucrărilor se face pe server, prin urmare necesarul de resurse ale dispozitivului/computerului de pe care se acceseaza aplicația este minim.
Programarea aplicațiilor web este simplificată de existența software-ului Open Souce precum: Symfony, CodeIgniter, Zend Framework, etc.
Pot fi folosite și de pe tabletă și smartphone întrucât acestea au browser incorporat.
 
 

Dezavantaje

Poate fi dificil sau chiar imposibil de realizat o conexiune cu hardware-ul local al clientului (imprimante, scanner, etc)
 

SCHEMA DE PRINCIPIU A UNEI APLICATII WEB

În imaginea de mai jos este redată schema de principiu a unei aplicații web. Browserul utilizatorului trimite o cerere http/https către serverul web iar acesta trimite clientului un răspuns prin cod html, css, javascript, etc. După cum se observă este același principiu de funcționare ca în cazul afisării unei pagini web oarecare.
Schema aplicației web.
 
 

 

PRINCIPII IN IMPLEMENTAREA APLICATIILOR WEB

Câteva principii atunci când se începe proiectarea unei aplicații web:
 

Viteză mare de execuție

Cod optimizat, optimizare interogări și folosire de tehnici de cache-ing pentru a asigura o rulare a aplicației la viteze cât mai mari.
 
 

Interfață cât mai simplă, intuitivă

O interfață simplă, folosirea fonturilor mari, spațiile generoase, nu prea multe informații pe o singura pagină, vor face aplicația mult mai prietenoasă pentru utilizatori.
 
 

Intrumente utile la vedere

Afisează undeva în dreapta paginii, cât mai vizibil, link-uri de service sau instrumente de lucru care pot fi folositoare utilizatorilor în procesul de operare.
 
 

Elemente media

Insuflă software-ului tău personalitate, dinamism, utilitate folosind în cadrul aplicației elemente media (video, audio, etc)
 
 

Personalizare

Oferă utilizatorului posibilitatea de a-și personaliza contul, aspect care poate induce acestuia un sentiment de proprietate asupra aplicației, prin urmare o susținere mai mare a acesteia.

TOHELP SOLUTION